Frenulektomija – mali zahvat koji čini veliku razliku

Frenulum je nabor koji povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine. Uobičajeno frenulum ne uzrokuje nikakve tegobe, jer je riječ o normalnoj strukturi mekog tkiva u usnoj šupljini, međutim ako je zadebljan ili skraćen, može imati velik utjecaj na položaj zuba i povlačenje zubnog mesa. Kad je frenulum jezika skraćen može utjecati čak i na govor te onemogućavati i/ili otežavati normalan raspon pokretljivosti jezika.

Kod čvrstog, zadebljalog frenuluma koji se nisko hvata na zubno meso veoma često viđamo prisutnost razmaka između gornjih središnjih sjekutića. Taj razmak (koji se stručno naziva dijastema) može se zatvoriti ortodontskom terapijom, međutim ako se frenulum ne oslobodi moguća je ponovna pojava razmaka među zubima. Katkada čvrsti i kratki frenulum uzrokuje i povlačenje zubnog mesa te se pojavljuje crni trokut između susjednih zubi koji bi normalno trebao biti ispunjen zubnim mesom, a uslijed povlačenja može biti izložen čak i korijen zuba.

Zahvat kojim se oslobađa skraćeni ili zadebljali frenulum naziva se frenulektomija. Riječ je o veoma kratkom i jednostavnom zahvatu koji čini veliku razliku. Zahvat je potpuno bezbolan jer se radi u lokalnoj anesteziji, a postavljeni šavovi se vade nakon tjedan dana. Oporavak je vrlo brz, a jedino je potreban oprez prvih nekoliko dana da se prilikom četkanja operirano područje ne ozlijedi. Čest je slučaj da se po frenulektomiji zubno meso vraća na visinu na kojoj je bilo, a kad se ortodontski približe zubi između kojih je postojao razmak zbog debelog frenuluma, mala je šansa da se zubi ponovno razdvoje.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru