Gummy smile – pretjerano vidljivo zubno meso – kako ga korigirati?

Lijepo oblikovani, zdravi, bijeli zubi kluč su privlačnog osmijeha. Međutim, pravila estetike u stomatologiji govore nam da je oku privlačan idealan omjer bijelog (zubi) i rozog (zubno meso). Kad je zubno meso izrazito vidljivo govorimo o gummy smileu. Uzroci za pretjerano vidljivo zubno meso mogu biti raznoliki pa samim time postoje i različiti načini njegove korekcije.

Jedan od najčešćih uzroka pretjerano vidljivog zubnog mesa koje mi rješavamo u našoj ordinaciji jest posljedica u poremećaju normalnog izrastanja zuba, pri čemu se zubno meso ne povuče dovoljno i namjesti gdje bi prirodno trebalo biti. Iz tog razloga, uz izrazito vidljivo zubno meso i krune zuba djeluju jako malo i kratko. Katkada je visina zubnog mesa nejednaka iznad pojedinih zuba te čak može varirati između desne i lijeve strane čeljusti. Naime, dešnjaci često jače stišću četkicu prilikom četkanja lijeve strane čeljusti i na tom području dolazi do povlačenja zubnog mesa, dok na desnoj strani zbog manjeg pritiska ne nastaju te promjene. Kirurškim zahvatom uklanjanjanja suvišnog zubnog mesa ili ujednačavanja njegove visine postiže se estetski puno atraktivniji osmijeh s većim, vidljivijim krunama zuba i harmoničnim tijekom zubnog mesa.

Kako je u našoj ordinaciji iznimno važan individualan pristup svakom pacijentu, prvo se utvrđuje uzrok pretjerano vidljivog zubnog mesa ili nejednakosti u visini zubnog mesa te se sukladno tomu izrađuje plan terapije. Katkada se uz kirurški zahvat uklanjanja viška zubnog mesa ujedno izrađuju i zubne krunice (navlake) čime se dodatno uljepšava izgled, veličina i oblik zuba.

Kirurški zahvat kojim se odstranjuje suvišno zubno meso naziva se gingivektomijom. Radi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Za manje korekcije uklanja se samo zubno meso i oblikuje njegov harmoničan izgled. Rezultati su uočljivi odmah po zahvatu, a zubno meso zacjeljuje izrazito brzo. Da bi se produžila kruna zuba i zub učinio većim, katkada je potrebno odstraniti i malo kosti oko zuba. U tom se slučaju nakon kirurškog postupka postavljaju i šavovi radi skladnijeg i brže zacjeljivanja, a šavovi se skidaju nakon 2 tjedna. Tim se specifičnim estetskim zahvatom usko bavi područje stomatologije koje se naziva parodontologija, a naš je doktor Jovičević, specijalist parodontologije, titulu i znanje stekao upravo na specijalističkom usavršavanju u toj grani dentalne medicine. Gingivektomija je kirurški zahvat koji čini veliku, odmah uočljivu razliku u postizanju harmoničnog izgleda zubnog mesa i velikih, vidljivih kruna zuba.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru