Implantološka terapija u koracima

Dentalni implantati su nadomjesci koji se ugrađuju u čeljusnu kost u svrhu nadoknade jednog ili više izgubljenih zuba. Ono što ih razlikuje od drugih protetskih radova (mostovi, proteze) kojima se nadomještaju izgubljeni zubi jest to što se oni nakon ugradnje integriraju u kost te tako postaju dijelom organizma. Pacijenti često naglašavaju osjećaj „jedinstva“ i sigurnosti koje im pruža implantat s obzirom na to da ih se estetski i funkcionalno doživljava poput vlastitih zuba.

Stomatološki pregled i izrada plana terapije prvi su i nezaobilazni korak prije samog postupka ugradnje implantata. Stomatolog će uvijek ispitati i povijest bolesti kako bi se potvrdilo da pacijent ne boluje od određenih (rijetkih) stanja kod kojih ova vrsta terapije nije preporučljiva. Uz opsežan pregled usne šupljine, potrebno je analizirati i radiografske (RTG) snimke čeljusti. Na taj se način procjenuje stanje i količina koštanog tkiva, a također se uočavaju sve anatomske strukture (maksilarni sinus, izlazište živca i kanal u kojem živac prolazi kroz kost donje čeljusti) u neposrednoj blizini mjesta gdje se namjerava ugraditi implantat.

Ugradnja implantata podrazumijeva kirurški zahvat u usnoj šupljini, međutim riječ je o bezbolnom postupku nakon kojeg je oporavak relativno brz i, ukoliko se pacijent pridržava postoperativnih preporuka i savjeta, prolazi bez komplikacija. Ovisno o procijenjenoj količini kosti katkada je prije same ugradnje implantata potrebno napraviti kirurški zahvat kojim se, kad je kosti premalo, ona augmentira (povećava joj se količina). Ponekad je potrebno podizati i dno maksilarnog sinusa (tzv. sinus lift) kako bi se omogućilo postavljanje implantata. Najčešće je taj dodatni zahvat potreban kod osoba koje su u ranijoj životnoj dobi izgubile trajne kutnjake u gornjoj čeljusti te je s godinama došlo do uznapredovalog gubitka kosti koje ima nedovoljno da osigura stabilnost implantata.

Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji koja osigurava potpunu bezbolnost postupka tijekom cijelog njegovog trajanja. Na mjestu gdje će se implantat ugraditi zarezuje se sluznica (zubno meso) te se posebnim svrdlom radi ležište u koje se uvrće implantat. Potom se kod klasične, dvofazne tehnike ugradnje implantata sluznica sašije kako bi prekrila implantat te se čeka 3 – 6 mjeseci da se implantat oseointegrira (sraste s kosti). Nakon samog zahvata potrebno je prislanjati hladne obloge kako bi se smanjio otok, izbjegavati vruću hranu i napitke, a kad popusti anestezija može se po potrebi popiti i analgetik. Kirurški konci se skidaju nakon 7 – 10 dana, a do onda ih valjda održavati čistima, lagano uklanjajući naslage ovlaženim higijenskim štapićima za uši. Nakon navedenog perioda oseointegracije, u sljedećem se posjetu ponovno radi mali kirurški rez kako bi se prikazao implantat. Tada se na implantat uvrće vijak za cijeljenje čija je uloga oblikovanje gingive oko implantata da bi se dobio što prirodniji, harmoničniji izgled i odnos gingive (zubnog mesa) i krunice na implantatu. Završna faza terapije je uzimanje otiska i izrada protetskog rada na implantatu u dentalnom laboratoriju. Gotov protetski rad vijčanom se vezom ili cementiranjem spaja na abutment implantata, spojni dio između krunice i implantata u kosti. Ukoliko za to postoji indikacija, alternativna, jednofazna terapijska mogućnost jest da se implantat optereti odmah po ugradnji izrađenom privremenom krunicom, dok se trajni protetski rad izrađuje nakon završenog očekivanog perioda oseointegracije.

Izradom i cementiranjem protetskog rada, krunice ili mostova na implantatima terapija je završena, međutim za njezinu dugogodišnju uspješnost potrebni su kontrolni pregledi svakih šest mjeseci do godine dana kako bi se na vrijeme ustanovilo je li došlo do nastanka neke od mogućih komplikacija (lom keramike na krunici, nastanku upale oko implantata, pomičnosti implantata i dr.) Neizmjerno je važno naglasiti i važnost pravilnog i redovitog provođenje oralne higijene koja ima najvažniju ulogu u sprječavanju upale tkiva oko implantata.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru