Muku mučim s karijesom…

Gotovo da nema čovjeka koji barem jednom u životu nije imao karijes. Neki ga shvaćaju vrlo olako a on djeluje veoma progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba. Redovite kontrole stoga su veoma važne kako bi stručno oko Vašeg stomatologa otkrilo na vrijeme i u ranoj fazi nastanak karijesa koji je u početnoj fazi golim okom nevidljiv.

Zubni karijes je vrlo raširena bolest tvrdih zubnih tkiva te najčešća je bolest čovjeka uopće. Promjena na zubu koju uočavamo kao crnu točku, šupljinu ili defekt na kruni zuba samo je zadnji stadij složenog i dugotrajnog procesa koji nastaje međudjelovanjem brojnih čimbenika. Za nastanak karijesa potrebno je djelovanje više čimbenika koji će u konačnici dovesti do oštećenja tvrdih zubnih tkiva, tj. „pokvarenog zuba“.

Pacijenti najčešće dolaze stomatologu na popravak zuba u fazi kada je karijes već znatno uznapredovao i u mnogim slučajevima pri njegovom odstranjivanju može doći do otvaranja zubne pulpe. Zubna pulpa je splet živaca i krvnih žila koje se nalaze u središtu zuba, što rezultira gubitkom vitaliteta zuba. Unutrašnjost zuba je građena od dentina, koji je mekši od cakline i sadrži mnoštvo kanalića, te ga kiseline koje proizvode bakterije lakše razgrađuju nego caklinu. Zub na prvi pogled može izgledati zdravo, a zapravo postoji znatna destrukcija tkiva.

Karijesni proces uzrokuje bol tek kada prodre u dentin – karijes ograničen na caklinu ne boli. Stanice pulpe na karijes u dentinu reagiraju odlaganjem novih količina dentina i pojačanim odlaganjem minerala u kanaliće čime se oni sužavaju i zatvaraju. Ova reakcija predstavlja obrambeni mehanizam kojim se zub prirodno brani od napredovanja karijesa.

U određenim (rijetkim) slučajevima ona može biti dovoljna da zaustavi napredovanje karijesa – ako su bakterije slabo aktivne u proizvodnji kiselina, a obrambeni odgovor zuba jako izražen, moguće je da se karijes zaustavi i prestane širiti. Tada se naziva zaustavljeni karijes i u teoriji na zahtjeva liječenje. Međutim, najčešće je obrana zuba preslaba pa je potrebno obaviti popravak zuba, odnosno ukloniti karijesnu masu i defekt na zubu ispuniti nekim od restaurativnih materijala.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru