Mala škola oralne higijene – II. dio – “Obična” ili električna četkica?

U prvom smo dijelu serije članaka o oralnoj higijeni razjasnili jednaku važnost upotrebe proizvoda za čišćenje međuzubnih prostora, zubnih četkica i zubnih vodica. Generalna preporuka za zubne četkice jest da se izbjegavaju pretvrde („hard“) četkice, jer mogu uzrokovati ozljedu i povlačenje zubnog mesa, a jednako se tako ne bi trebalo četkati prejakim pritiskom četkice. Jedno od najčešćih pitanja vezanih za zubne četkice jest koje su bolje - one obične, tzv. „manualne“ četkice ili pak vrijedi investirati u neku od električnih četkica?

Električne četkice posljednjih su godina sve zastupljenije na tržištu – velik broj proizvođača, modela i načina rada (pokreta glave) zasigurno ne olakšava odabir. Općenito govoreći, električne četkice doista kvalitetnije i detaljnije čiste zube i mogu se preporučiti baš svima, a naročito određenim skupinama kod kojih je čišćenje neadekvatno. Tako se, primjerice, kod djece i osoba starije životne dobi, koji zbog zglobnih i drugih mišićno-koštanih promjena teže barataju četkicom, upotrebom električnih četkica olakšava čišćenje i postiže optimalan rezultat. Znači li to da je baš nužno da prvom sljedećom prilikom nabavite električnu četkicu? S obzirom na to da one mogu biti pozamašna investicija, a ako već običnom, ručnom četkicom dobro čistite zube (što primjećuje i vaš stomatolog svaki put kad dođete u ordinaciju), doista nema potrebe za novom električnom četkicom.

Ako se ipak odlučite na kupnju električne četkice, dobro je obratiti pozornost na nekoliko detalja. Istraživanja su pokazala da su „najzdravije“ za zubno meso četkice kod kojih se glava četkice kreće oscilirajućim/vibrirajući (ponavljajući pokret glave četkice u jednu pa u drugu stranu) ili rotirajuće-oscilirajućim pokretima (ponavljajući kružni pokret u jednu pa potom u drugu stranu). Četkice starijeg tipa, kod kojih se glava četkice okretala konstantno kružno u jednom smjeru, povezane su s povlačenjem zubnog mesa, naročito ako se vrši prejaki pritisak. Ovisno o broju (frekvenciji i brzini) pokreta glave četkice, one mogu biti zvučne ili ultrazvučne. Interesantno je da su od 1954. godine, kad je na tržište izbačena prva električna četkica u Švicarskoj, one prošle pravu malu revoluciju. Novije su četkice toliko učinkovite u čišćenju i uklanjaju pigmenata da posvjetljuju zube, a pojedine doprinose čišćenju i do 5mm ispod ruba zubnog mesa. Najnovija tehnologija također je povezala četkice i mobitele pa vas tako mobitel može upozoravati na neadekvatnu tehniku četkanja i savjetovati što bi u tehnici trebalo promijeniti – nešto poput kućnog dentalnog higijeničara.

Koristite li električnu zubnu četkicu ili ste vjerni „klasičnim“, ručnim četkicama?

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru