BLOG
Oralna higijena

Mala škola oralne higijene

Najraširenije bolesti zuba, karijes i parodontitis, direktno su povezane s neadekvatnom oralnom higijenom. Ostaci hrane koji se ne uklone četkanjem savršeno su hranilište za bakterije, inače glavne uzročnike karijesa i upale zubnog mesa, i kosti oko zuba. Kako izreka kaže: “Preventiva je pola zdravlja”, tako je i oralna higijena glavni postulat za očuvanje i održavanje oralnog zdravlja.

Najčešća uputa koja se ponavlja kada je u pitanju oralna higijena jest “kružno četkanje”, no što to zapravo znači? Je li dovoljno samo četkati zubnom četkicom? Koja je funkcija zubnih vodica? Koliko često treba koristiti zubni konac?

1. Čišćenje prostora između zuba jednako je važno za oralno zdravlje koliko i čišćenje svih zuba klasičnom, “velikom” četkicom. Interdentalni (međuzubni) prostor može se čistiti različitim oralnohigijenskim pomagalima – koncem, interdentalnim četkicama, interdentalnim gumenim štapićima ili čačkalicama. Čak 40% površine zuba nedostupno je čišćenju zubnom četkicom i iz tog je razloga apsolutno nužno koristiti neko od pomagala za higijenu međuzubnog prostora. Međuzubni prostor trebalo bi očistiti barem jednom dnevno, po mogućnosti navečer i to prije nego što se svi zubi iščetkaju zubnom četkicom – na taj se način sve naslage “izguraju” iz međuzubnih prostora te ih pjena zubne paste svojim svojstvom deterdženta dodatno očisti.

2. Nakon čišćenja međuzubnog prostora, sve vanjske i unutarnje plohe zuba čiste se zubnom četkicom. Općenito se ne preporučuje koristiti tvrde zubne četkice kako se ne bi mehanički iritiralo i ozlijedilo zubno meso. Srednje tvrde i meke zubne četkice dobar su izbor, ali je jednako važna i tehnika samog četkanja te jačina pritiska četkice. Horizontalni (“lijevo-desno”) i vertikalni pokreti (“gore-dolje”) četkicom trebaju se izbjegavati, jer mogu uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Pravilna tehnika četkanja podrazumijeva četkanje zuba svake čeljusti zasebno, na način da se dlačice četkice ukose prema rubu zubnog mesa te se potom četkicom rade mali, kružni pokreti. Tako se obavezno čiste i vanjske i unutarnje plohe zuba, uz minimalan pritisak! Demonstracijski video pravilne tehnike četkanja pogledajte na servisu YouTube, na sljedećem linku:

3. Iako nisu sasvim uobičajeni i ustaljeni dio oralnohigijenskog režima, zubne vodice imaju itekako važnu ulogu u održavanju oralne šupljine čistom. Korištenje zubnih vodica, kao što je spomenuto, omogućuje dodatnu higijenu međuzubnog prostora, ostalih kutaka teže dostupnih čišćenju pa čak i jezika. Ovisno o sastavu, mogu sadržavati spojeve koji sprečavaju nastanak plaka, karijesa, smanjuju preosjetljivost zuba ili djeluju antiseptički (protubakterijski). Preporučuju se bez iznimke svim dobnim skupinama.

Koji je vaš režim oralne higijene? Jeste li zapeli na nekom od opisanih koraka? Prilikom posjeta našoj ordinaciji slobodno se obratite našim doktorima sa svim pitanjima i preporuka vezanim za oralnu higijenu – na baš svako pitanje pronaći ćemo odgovor!

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru