Što nakon kirurškog zahvata u ustima?

Iako je svaki kirurški zahvat koji vršimo u usnoj šupljini (rezanje zubnog mesa, uklanjanje kosti, komplicirano vađenje zuba, ugradnju implantata i/ili šivanje) u potpunosti bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, najčešće pacijentima pričinjava neugodu iz psiholoških razloga (strah, zabrinutost zbog bolova). Da bi zahvat bio što uspješniji, a rana što prije zacijelila, važno je pridržavati se uputa koje svaki naš pacijent dobije u ordinaciji. Prednost kirurških zahvata u usnoj šupljini jest ta što sve rane u ustima zarastaju brže nego npr. na koži. Samo područje na kojem se radi zahvat je relativno malo u usporedbi s ostatkom tijela i velikim zahvatima koji se obavljaju npr. na trupu.

Način rada, instrumenti koje koristimo i način šivanja po završetku kirurškog zahvata također su prilagođeni usnoj šupljini i veoma su precizni.

Nakon svakog kirurškog zahvata, bilo da je riječ o vađenju zuba ili ugradnji implantata, važno je potaknuti stvaranje ugruška krvi od kojeg onda kreće zarastanje. Zato je važno ne ispirati usta ili sisati ranu. Okus sukrvice u ustima na dan zahvata sasvim je normalan i nije razlog za zabrinutost. Kako bi se spriječilo oticanje potrebno je izvana hladiti ledom (umotanim u krpu ili gazu) ili gelastim pripravcima koji se mogu višekratno zalediti. Potrebno je naizmjence hladiti pa micati led svakih 5 – 10 minuta kako ne bi nastale ozebline na koži. Preporučuje se popiti tabletu protiv bolova prije popuštanja anestezije te ih po potrebi uzimati sljedeća 24 sata. Ibuprofenski (Brufen) i paracetamolski (Lupocet) lijekovi protiv bolova se preporučuju, a one s acetilsalicilnom kiselinom (Aspirin) treba izbjegavati, jer otežavaju zgrušavanje krvi. Preporuka je i izbjegavati pušenje sve dok rana ne zaraste, jer topli duhanski dim sprečava normalno zarastanje, a pušenje nikako nije dozvoljeno barem prva 24 sata od zahvata. Jesti je moguće čim popusti anestezija (u suprotnom biste se mogli ugristi za usnicu) – poslije samog zahvata se ne preporučuje konzumiranje toplih pića i jela kao ni kruta hrana koja bi mogla ozlijediti operirano područje, već hladna, mekana i kašasta jela, što je idealan izgovor za konzumaciju ledenih poslastica poput sladoleda.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru