Što prije kirurškog zahvata u usnoj šupljini – kako se pripremiti?

Svaki kirurški zahvat koji vršimo u usnoj šupljini (rezanje zubnog mesa, uklanjanje kosti, komplicirano vađenje zuba, ugradnja implantata i šivanje) u potpunosti je bezbolan, jer se radi pod lokalnom anestezijom. Ipak, velik broj pacijenata osjeća nelagodu i strah zbog loših prijašnjih iskustava ili zabrinutost zbog očekivanja boli.

Svi naši pacijenti prije bilo kakvog zahvata imaju priliku popričati s doktorom Jovičevićem te izraziti svoju zabrinutost i očekivanja, a isto tako dobiti objašnjenje postupka uz upute o postoperativnoj njezi. Kako je strah u ordinaciji dentalne medicine redovito psihološke naravi, dobra upućenost i priprema uvijek olakšaju cijeli postupak.

Na dan zahvata svakako budite odmorni i naspavani. Preporučuje se jesti sat ili dva prije dolaska u ordinaciju kako se ne bi osjećala glad dulje vremena. Naime, nakon zahvata trebalo bi izbjegavati jesti do potpunog prestanka djelovanja anestezije, što zna biti i sat i pol do dva nakon zahvata, jer je moguće ugristi se za usnicu ili obraz zbog izostanka osjeta. Na dan zahvata svakako uzmite sve lijekove koji su vam propisani terapijski (npr. za tlak), osim ako unaprijed nije drugačije izričito dogovoreno . U ljekarni kupite zubnu vodicu s klorheksidinom (Parodontax extra 0,2%, Curasept 0,2%, Perioaid 0,2%), potrebnu za higijenu usne šupljine nakon kirurškog zahvata. Preporučuje se s tom zubnom vodicom ispirati usnu šupljinu i 24h prije kirurškog zahvata kako bi se smanjio broj bakterija u usnoj šupljini i samim time mogućnost da se rana kasnije inficira. Imajte pripremljene analgetike za sprečavanje boli nakon zahvata, ali valja naglasiti da je osjećaj boli krajnje individualan, a analgetici  katkada uopće nisu potrebni. Preporučuju se ibuprofenski (Brufen) i paracetamolski (Lupocet) lijekovi protiv bolova, a one s acetilsalicilnom kiselinom (Aspirin) treba izbjegavati, jer otežavaju zgrušavanje krvi što je važno za zatvaranje rane.

Ono što je najvažnije jest da strah ostavite kod kuće, a Vaše ćemo ukazano povjerenje itekako opravdati!

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru