Kratka škola parodontologije – što je parodontologija i čime se bavi?

Široj je javnosti slabo poznat podatak da je parodontitis, dugotrajna upalna bolest parodontnih tkiva, među najčešćim kroničnim oboljenjima. Kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, dijabetes tipa II i maligna oboljenja redovito se svrstavaju u vodeće uzroke smrtnosti te se smatra kako upravo oni najviše narušavaju kvalitetu života oboljelih.

Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od parodontitisa boluje čak 750 milijuna ljudi diljem svijeta, prema čemu ga se evidentira kao 6. najučestaliju kroničnu bolest današnjice. Oboljeli imaju veći rizik od djelomičnog ili potpunog gubitka zuba i poteškoća sa žvakanjem, što itekako utječe na ishranu i posljedično tome kvalitetu života. Nikako nije zanemariv i veliki negativni psihološki utjecaj te narušeno samopouzdanje koji su posljedica gotovo svih simptoma parodontne bolesti – krvarenja, zadaha iz usta, promjene boje zubnog mesa, klimavih zuba i naposljetku, njihovog gubitka.

Parodontologija je grana stomatologije koja se usko specijalizirala za dijagnostiku i liječenje bolesti parodonta. Parodont se naziva još i potpornim sustavom zuba, upravo iz razloga što mu je to glavna funkcija; učvršćuje zube unutar čeljusne kosti te apsorbira sile koje nastaju prilikom žvakanja i odgrizanja te tako sprječava da dođe do oštećenja na zubima. Parodont izvana čini meko tkivo, tzv. gingiva (zubno meso, desni). Zdrava gingiva je svijetlo roze boje i površina joj nije glatka, već se na njoj nalaze male udubine zbog čega je se često uspoređuje s površinom narančine kore. Gingiva pokriva tvrda parodontna tkiva koja nisu vidljiva izvana. Svaki je zub sa svojim korijenom uložen u kost te zato korijen zuba u stanju zdravlja nije moguće vidjeti. Korijen zuba i stijenka kosti nisu slijepljeni jedno za drugo, već ih razdvaja uzak prostor. U tom se prostoru nalaze vlakna, tzv. parodontni ligamenti koji povezuju stijenku kosti i površinu korijena na kojoj se nalazi cement. Parodontni se ligament veoma često uspoređuje s amortizacijskim sustavom zato što omogućuje da se zub pod djelovanjem velike sile, kao npr. prilikom žvakanja, može unutar kosti pomicati i utisnuti, a po prestanku djelovanja sile vratiti u prvotni položaj. Upala može zahvatiti samo meko tkivo i tada je riječ o površinskoj upali, gingivitisu koji se pravovremenim i adekvatnim postupcima može izliječiti bez trajnih posljedica. Ako se upala ne liječi, u osjetljivih će pojedinaca zahvatiti i tvrda zubna tkiva te tada govorimo o parodontitisu, koji nažalost ima nepovratne posljedice na potporni sustav zuba.

Mnogo različitih čimbenika dovodi do upale parodonta, a međutim najvažnijima su bakterije. Neadekvatnu oralnu higijenu, ostatke hrane, plak i bakterije još uvijek se nažalost zbog nedostatne edukacije javnosti i pacijenata danas uglavnom povezuje s pojavom karijesa i promjenama na bijelim, vidljivim tvrdim dijelovima krune zuba. Ti isti čimbenici uzrokuju parodontnu bolest no kako je početne znakove lako previdjeti, jer bol i nelagoda nisu naglašeni niti su alarmantne prirode, dijagnoza bolesti postavlja se tek kada je upala znatno uznapredovala, a promjene dosegnule ireverzibilno stanje. Uvijek je vrijedno ponoviti kako je prevencija najbolje liječenje, stoga su redoviti stomatološki kontrolni pregledi ključni u sprječavanju nastanka ili pak u ranoj, pravovremenoj dijagnostici parodontnih bolesti, dok su specijalisti parodontologije svojom višegodišnjom edukacijom obučeni liječiti i komplicirane, uznapredovale oblike bolesti.

8 od 10 osoba starijih od 35. godina imaju neki od simptoma koje povezujemo s parodontnim bolestima. Statistika parodontnih bolesti je poražavajuća stoga je iznimno važno podići svijest o njezinoj raširenosti, posljedicama neliječenja te utjecaju na ljudski organizam. Populacija je sve starija i opterećenija kroničnim oboljenjima, ali se parodontna bolest prevencijom i pravovremenom dijagnostikom može izdvojiti iz te tužne statistike.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru