Povlačenje zubnog mesa – recesije – kako ih liječiti?

Povlačenje zubnog mesa često se povezuje s parodontnom bolesti, međutim ono također može biti uzrokovano i drugim faktorima koji nisu povezani s parodontozom. Stručni termin za povlačenje zubnog mesa jest recesija. Kod recesije je karakteristično da se rub zubnog mesa nalazi puno više (u gornjoj čeljusti) ili niže (u donjoj čeljusti) no što bi smio biti, zbog čega je izložen i vidljiv korijen zuba. Estetika nije jedini problem na koji se žale pacijenti kod kojih je došlo do povlačenja zubnog mesa. Zubno meso ima važnu ulogu u zaštiti korijena zuba od vanjskih utjecaja, hladnoće, topline i slatkog.

Zato se pacijenti s recesijama često žale na nelagodu pa čak i bol prilikom jedenja slatkih jela ili pijenja hladnih odnosno toplih napitaka. Do povlačenja zubnog mesa koje nije uzrokovano parodontozom najčešće dolazi zbog prejakog i prečvrstog četkanja četkicama s tvrdim dlačicama. Tehnika četkanja također igra važnu ulogu u povlačenju zubnog mesa pa tako horizontalno četkanje (lijevo-desno, poput ribanja) uz jak pritisak gotovo redovito uzrokuje da se zubno meso povuče uslijed trajne iritacije.

Katkada je moguće materijalom za bijele plombe prekriti korijen i na taj ga način zaštititi od vanjskih utjecaja. Međutim, bez promjene tehnike četkanja te ako se rub plombe imalo naslanja na rub zubnog mesa, povlačenje će se nastaviti. Takvo rješenje također nije estetski prihvatljivo jer kruna zuba vizualno izgleda daleko dulja nego što je to prirodno.

Kada je povlačenje zubnog mesa uzrokovano prečvrstim i nepravilnim četkanjem, uz edukaciju i promjenu tehnike četkanja povlačenje se može zaustaviti kirurškim zahvatom, a zubno meso vratiti na prvotnu visinu. Kirurški zahvat se planira striktno individualno, ovisno o situaciji u usnoj šupljini i broju zuba na kojima je došlo do recesije. Katkada se za prekrivanje korijena mora uzeti i dio zubnog mesa s nepca. Šavovi se skidaju nakon 2 tjedna tijekom kojih se operirano područje ne smije četkati već se higijena održava ispiranjem sa zubnom vodicom s klorheksidinom kako bi se smanjio broj bakterija i spriječila infekcija. Tim se specifičnim estetskim zahvatom usko bavi područje stomatologije koje se naziva parodontologija (znanost o zubnom mesu, kosti i potpornom sustavu zuba), a naš doktor Jovičević, specijalist parodontologije, titulu i znanje stekao je upravo na specijalističkom usavršavanju u toj grani dentalne medicine. U slučajevima kada je povlačenje zubnog mesa uzrokovano paodontnom bolesti (parodontozom), naročito ako je uznapredovala, povratak i navlačenje zubnog mesa kirurškim zahvatom nije moguć, međutim izradom zubnih krunica (navlaka) moguće je sakriti vidljive i izložene korjenove zuba te postići lijep osmijeh.

Ako ste primijetili da vam se povlači zubno meso, obratite nam se s povjerenjem kako bi se utvrdio točan uzrok te osmislio plan terapije prilagođen isključivo Vama.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru