Dentinska preosjetljivost zubi

Kratkotrajna, ali jaka, oštra i iznenadna bol jednog ili više zuba koja se javlja prilikom konzumacije hladnih i toplih, pa čak i kiselih napitaka ili hrane, neugodan je i neželjen dio svakodnevice dijela pacijenata naše ordinacije. Dentinska preosjetljivost javlja se kad ogoljeli dentin, jedno od građevnih tkiva krune i korijena zuba bude izložen vanjskim podražajima kao što je npr. promjena temperature.

Statistički podaci govore da čak 40% odraslih osoba pati od dentinske preosjetljivosti. Najčešća mjesta ogoljelog, izloženog dentina jesu područja zubnih vratova, uz rub zubnog mesa. Naime, jedan od najčešćih uzroka ogoljivanja dentina jest prejako četkanje – dugotrajnom, mehaničkom iritacijom zubno se meso povlači, a vanjskim se podražajima izlaže korijen zuba koji bi trebao biti u potpunosti prekriven zubnim mesom. Kako istraživanja govore da su žene predanije po pitanju održavanja oralne higijene i četkanja, tako je i učestalost dentinske preosjetljivosti zuba veća upravo u populaciji četkačica.

 

Važno je naglasiti da se dijagnoza dentinske preosjetljivosti postavlja tek kada se isključe svi drugi mogući uzroci boli. Tako se primjerice bol uzrokovanu karijesom ne može proglasiti dentinskom preosjetljivosti. Upravo je iz tog razloga važan pregled stomatologa – ovisno o uzroku, odabire se i pravilan način liječenja.

Na tržištu se oglašavaju mnogi proizvođači pasti protiv preosjetljivosti. Dio pacijenata žali se da su takvi proizvodi zapravo neučinkoviti u prevenciji ili ublažavanju boli. Ipak, ključ je u načinu na koji se paste koriste; umjesto samo uobičajenog četkanja, po završetku oralne higijene trebalo bi pastu u količini veličine zrna graška istisnuti na prst i njome 1 min masirati spoj zuba i zubnog mesa gdje je korijen zuba ogoljen. Potom je važno samo ispljunuti suvišak paste, no ne i isprati usta. Ako se upotrebljavaju na pravilan način, paste uspješno smanjuju preosjetljivost već nakon prvog korištenja! Liječenje dentinske preosjetljivosti uključuje i promjenu tehnike četkanja te korištenje mekanije četkice kako bi se mehanička trauma i iritacija zubnog mesa svela na minimum.

Trajni način liječenja preosjetljivosti ogoljelog korijena jest parodontološki kirurški zahvat kojim se zubno meso “vraća” do ruba gdje bi prirodno trebalo i biti – na taj se način korijen zuba prekriva i štiti od vanjskih podražaja. Naš je doktor Jovičević usko specijaliziran i educiran upravo u području parodontologije,a ovakve zahvate u ordinaciji Estetika i stomatologija provodi na najvišoj i najstručnijoj razini.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru