PRF – upotreba vlastite krvi za brže cijeljenje rana

Cilj moderne stomatologije nije pacijentu pružiti isključivo lijep osmijeh. Svi zahvati koji se rade u usnoj šupljini, neovisno o stupnju složenosti, ne smiju narušiti opće zdravlje pacijenta, a nastoji se da oporavak od težih zahvata bude brz. Iako je najbolji stomatološki materijal uvijek onaj kojeg nam priroda pruža, nedostatak vlastittih zuba danas se može nadoknaditi nizom različitih zahvata.

PRF (eng. platelet rich fibrin, hrv. trombocitima obogaćen fibrin) je biomaterijal široke primjene u oralnoj kirurgiji zbog toga što potiče i ubrzava zacjeljivanje mekog i tvrdog koštanog tkiva. Koristi se za očuvanje kosti nakon vađenja zuba, regeneraciju tkiva i kosti, kod podizanja dna maksilarnog sinusa te prekrivanja ogoljelih zubnih korjenova.

Primjenu dakle ima i u parodontologiji, maksilofacijalnoj i plastičnoj kirurgiji i otorinolaringologiji. Dobiva se iz vlastite krvi, a sastoji se od trombocita, krvnih stanica odgovornih za zgrušavanje krvi i plazme, krvne tekućine. Upravo se u trombocitima nalaze posebni čimbenici koji potiču zarastanje i bolju prokrvljenost tkiva.

Postupak pripravljanja PRF-a relativno je jednostavan. Pacijentu se izvadi 20-60mL krvi koja se pohranjuje u nekoliko epruveta i stavlja u poseban aparat u kojem se epruvete centrifugiraju 10-ak minuta. Dobiva se želatinozni pripravak s jasno odvojenim dijelovima, žutim (trombocitima bogat fibrin) i crvenim (crvene krvne stanice). Trombocitima bogat fibrin odvaja se od ostatka i odmah je spreman za primjenu na mjesto na kojem se izvodi određeni kirurški zahvat.

Zašto je PRF pravo malo čudo u stomatologiji? Zato što je riječ o potpuno sigurnom, biokompatibilnom pripravku koji nema nikakvih dodanih sintetskih sastojaka ili sastojaka životinjskog porijekla, a ujedno potiče vlastiti organizam na regeneraciju i ubrzano zarastanje. Njegova upotreba ujedinjuje najnaprednija klinička i istraživačka dostignuća s tradicionalnim mudrostima o zdravlju – poticaj vlastitog organizma da se liječi i zacjeljuje.

Doktor Joseph Choukroun razvio je tehniku PRF-a 2001. godine. Naš doktor Goran Jovičević dugi se niz godina na različitim seminarima i tečajevima educira o upotrebi PRF-a u stomatologiji, a u prosincu 2016. godine imao je prilike učiti i sudjelovati na edukaciji koju je vodio sam doktor Choukroun. Izdvojili bismo kako je sudjelovao i na edukaciji doktorice Cleopatre Nacopoulos o upotrebi i-PRF-a u estetici lica.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru