Što su implantati i koja im je funkcija?

Usprkos tome što je danas kvalitetna dentalna skrb široko dostupna, zubne paste i četkice različitih namjena prisutne su na tržištu, a svijest građana o brizi za oralno zdravlje značajno je porasla, gubitak zuba i njihova nadoknada još uvijek se ubraja u najčešću problematiku u stomatološkim ordinacijama. Razlozi gubitka zuba različiti su. Iako ih najčešće vežemo uz bolesti zuba, karijes i parodontnu bolest (parodontitis), gubitak može biti uzrokovan i traumama ili prirodnim nedostatkom jednog ili više zuba, a dentalni implantati sve su popularnije trajno rješenje za njihovu nadoknadu. 

Sam naziv daje naslutiti kako je riječ o nadomjestku koji se kirurškim putem usađuje u ljudski organizam – u usnoj šupljini postavljaju se u kost gornje i donje čeljusti, a nalikuju vijcima različite duljine i širine. Svojim glavnim dijelovima implantat i protetski nadomjestak na njemu odgovaraju prirodnim, anatomskim strukturama zuba. Samim se implantatom (vijkom) nadomješta zapravo korijen zuba – nevidljivi dio prirodnog zuba koji se nalazi u kosti. Kruna zuba nadoknađuje se izradom protetskog nadomjestka. Između implantata i protetskog nadomjestka nalazi se spojni element, tzv. abutment, koji odgovara vratu prirodnog zuba, vezi između krune i korijena. Protetski nadomjestak na implantatu može biti krunica, za nadoknadu jednog zuba, te most ili proteza, kada se nadoknađuje veći broj izgubljenih zuba ili čak svi. Pozitivne strane implantoprotetskog liječenja jesu te što implantati izgledaju poput prirodnih zuba, imaju  jednaku funkciju, a kada se koriste kao potpora za proteze osiguravaju mirno ležište i daleko veću ugodnost i sigurnost prilikom nošenja od konvencionalnih proteza.

U dostupnoj literaturi često se spominju zanimljivosti povijesnog razvoja implantata. Najraniji dokazi o (uspješnim!) pokušajima implantacije sežu čak u doba civilizacije Maya, 600 godina prije Krista, s obzirom na to da je gubitak zuba ljudska boljka neograničena vremenskim ili povijesnim periodom. Pronađeni ostatci mandibule, donje čeljusti, ukazuju na to kako su Maye bezube dijelove popunjavali i zube nadoknađivali fragmentima školjaka oblikovanih poput zuba. Najvažnije otkriće moderne implantologije, kojim je započeo nagli razvoj dentalnih implantata, vežemo uz ime švedskog ortopeda Pera-Ingvara Brånemarka koji je proučavao fenomen zarastanja i regeneracije kosti. 1957. godine utvrdio je kako je koštani rast i koštano prianjanje moguće u dodiru s metalom titanom te je taj fenomen nazvao oseointegracijom. Već 1965. godine postavio je prve titanske implantate u donju čeljust pacijenta, a zanimljiv je podatak kako su ti isti implantati u ustima pacijenta održali svoju funkciju sve do njegove smrti, 40 godina kasnije. Za potpunu oseointegraciju, srastanje kosti s implantatom, nakon kirurškog zahvata potreban je period od 3 – 6 mjeseci te se tek tada pristupa izradi vidljivog dijela implantata, protetskog nadomjestka.

Implantati svih vrsta, bilo ortopedski, kozmetski ili dentalni moraju zadovoljiti striktne uvjete kojima se potvrđuje njihova sigurnost primjene. Pojam biokompatibilnosti dentalnog implantata opisuje ponašanje titanskog materijala u koštanom tkivu pri čemu on nije toksičan i ne izaziva obrambeni odgovor organizma. Iako se podaci među istraživanjima razlikuju, petogodišnja uspješnost i opstojnost implantata je otprilike 95%. Uvjet bez koje implantoprotetska terapija ne može biti uspješna jest izvrsna oralna higijena. Naime, iako su implantati izrađeni od umjetnog materijala i čvrsto su povezani s kosti u kojoj se nalaze, oko njih može doći do upale tkiva, baš kao i oko prirodnog zuba. I dok upalu oko zuba nazivamo gingivitisom (upala mekog tkiva) i parodontitisom (dubinska upala potpornih tkiva zuba), oko implantata se javljaju periimplantatni mukozitis (površinska upala mekog tkiva) i periimplantitis (upalom je zahvaćena kost oko implantata). Iznimno je važno na vrijeme reagirati na upalu dok je ona još lokalizirana oko mekog tkiva, jer je gubitak upalom zahvaćene kosti nažalost nepovratan.

Kontraindikacija za terapiju dentalnim implantatima je malo, predstavljaju trajno estetsko i funkcijsko rješenje, a sam kirurški postupak implantacije je relativno jednostavan i brz. Ipak, valja imati na umu kako su za dugotrajnu uspješnost implantoprotetske terapije potrebni valjana indikacija, dobra suradnja liječnika i pacijenta te redoviti kontrolni pregledi.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru