Neizrasli i poluizrasli umnjaci – treba li ih vaditi i kada to učiniti?

Umnjaci (treći kutnjaci, zubi „mudraci“) zadnji su zubi obostrano u zubnom nizu u gornjoj i donjoj čeljusti. Niču posljednji, najčešće u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama života, međutim varijacije u vremenu njihova nicanja najučestalije su u usporedbi s drugim zubima. Narodni termin „zubi mudraci“ potekao je upravo od činjenice da izrastaju kasnije no svi ostali trajni zubi, u godinama kada su njihovi vlasnici po svoj prilici mudriji nego u dječjoj dobi.

Kod nekih ljudi umnjaci nikada ne izrastu i ne mogu se uočiti u usnoj šupljini. Jedan od razloga njihova izostanka u ustima može biti taj što zubni zametak od kojeg se zub razvija uopće ne postoji. Druga mogućnost jest da se zub nalazi u čeljusnoj kosti, ali ne može u potpunosti niknuti u usnu šupljinu, ili pak nikne samo djelomično.

Takve neizrasle ili poluizrasle zube stručno nazivamo impaktiranim ili poluimpaktiranim zubima. Glavni razlog zbog kojeg zub ne može niknuti jest postojanje neke mehaničke prepreke koja mu onemogućuje da se smjesti u zubni luk. Jedna od zapreka normalnom nicanju može biti naprosto nedostatak prostora u čeljusti. Također umnjak može biti položen ukoso i rasti u krivom smjeru, prema susjednom zubu ispred njega.

Poluizrasli umnjaci mogu se uočiti i dijagnosticirati vrlo jednostavno, kliničkim pregledom. Najčešće se nazire jedna ili više kvržica koje su probile kroz zubnog meso ili je dio zuba izniknuo u usnu šupljinu, a dio je prekriven zubnim mesom. Rendgenskom slikom, najčešće ortopanom, točno se utvrđuje kakav je položaj zuba i koliko se nalazi u kosti. Ortopantomogram, RTG snimka obje čeljusti praktična je, jer jedna snimka daje uvid u položaj svih zuba pa tako i sva četiri umnjaka, obostrano u obje čeljusti. Problem poluizraslih umnjaka jest to što su djelomično prekriveni zubnim mesom ispod kojeg ulazi i zadržava se hrana. Takve je zube kod kuće gotovo nemoguće očistiti od naslaga ispod zubnog mesa te se javljaju ponavljane upale mekog tkiva oko zuba što se očituje bolovima i oteklinom. Kroz dulje vrijeme na takvim zubima nastaje i karijes koji se može proširiti i do središnjeg dijela zuba („živca“) što uzrokuje izrazite bolove. U tim je slučajevima preporučljivo izvaditi zub nakon čega svi simptomi prestaju.

Potpuno neizrasli umnjaci mogu, ali i ne moraju uzrokovati neugodne simptome. Ako ne stvaraju smetnje te nije izgledna mogućnost da će ih u budućnosti uzrokovati, nije ih potrebno vaditi. Ipak, katkad zbog svojeg kosog ili pak skroz vodoravnog položaja pritišću na zub ispred sebe i mogu mu oštetiti korijen te tako ugroziti njegov opstanak u usnoj šupljini. Koso postavljeni umnjak također može, iako vrlo rijetko, pritiskati i na živac koji prolazi kroz kost donje čeljusti i uzrokovati iznimne bolove. Ako je umnjak probio kost, ali je u potpunosti prekriven zubnim mesom te je neuočljiv kliničkim pregledom, hrana ipak može zapadati iza posljednjeg zuba u zubnom nizu i zaostajati ispod zubnog mesa koje prekriva umnjak – tada se također javljaju i ponavljaju jake upale koje mogu dovesti čak i do otežanog otvaranja usta.

Kod impaktiranih zuba, naročito onih neuobičajeno položenih, katkad je uz ortopan potrebno napraviti i CT snimku kako bi se sa sigurnošću znao njihov točan položaj i orijentacija u kosti i odnos spram susjednih zuba i živca. Sam postupak vađenja zuba može biti jednostavniji ili kompliciraniji, ovisno o položaju zuba, a naziva se alveotomijom. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji, u stanju potpune bezbolnosti te se odstranjuje dio kosti kako bi se lakše pristupilo zubu, nakon čega se zub kliještima i polugama vadi van te se postavljaju šavovi da bi se rana potpuno ili djelomično zatvorila. Duljina oporavka ovisi o kompliciranosti zahvata, a šavovi se vade nakon 2 tjedna. Prazan prostor nastao nakon vađenja umnjaka kroz nekoliko se tjedana popunjava novom kosti.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru