Vodice za usta – neizostavni dio oralne higijene

Sredstva za oralnu higijenu sve više zauzimaju oglasni prostor na internetu, u novinama i specijaliziranim časopisima. U moru preporučenih sredstava za koje se proizvođači kunu da su nam neizostavni u rutini higijene usta, teško je procijeniti koje nam je doista potrebno i korisno. Zubne vodice itekako igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Trebale bi predstavljati obavezan treći korak u provođenju oralne higijene nakon čišćenja četkicom (i zubnom pastom) te međuzubnim četkicama i/ili zubnim koncem.

Zubne vodice dostupne na našem tržištu uvelike se razlikuju po svome sastavu, svrsi i načinu upotrebe. Možemo ih podijeliti na one koje se koriste svakodnevno te zubne vodice koje imaju posebnu primjenu. Listerine® je jedna od najoglašivanijih i najprodavanijih zubnih vodica kako kod nas tako i u inozemstvu. Zanimljiv podatak jest da je Listerine® prvotno bio proizveden i korišten kao kirurški antiseptik zbog svog antibakterijskog djelovanja, a tek se kasnije počeo koristiti kao zubna vodica. Njegove aktivne tvari koje djeluju protiv bakterija jesu eterična ulja poput mentola, timola i eukaliptola, a one ujedno osvježavaju dah. S obzirom na to da sadrži i alkohol, isprva u ustima može uzrokovati osjećaj pečenja, no zato su danas na tržištu dostupne i bezalkoholne varijante. Ovisno o sastavu, zubne vodice mogu djelovati i tako da štite od karijesa (elmex®), smanjuju osjetljivost zuba na hladno (Sensodyne®) ili pružaju zaštitu zubnog mesa (meridol®). Te su zubne vodice namijenjene za svakodnevnu, vremenski neograničenu upotrebu.

Zubne vodice s aktivnim sastojkom klorheksidinom (CHX) imaju jako antiseptičko (antibakterijsko) djelovanje te se koriste za kontrolu nastanka zubnih naslaga. U koncentraciji klorheksidina od 0,12% i 0,2% (parodontax® EXTRA, Curasept ADS®, PerioAid®) imaju posebnu namjenu prije i nakon kirurških zahvata kako bi se smanjio broj bakterija, tijekom provođenja parodontološke terapije (liječenje parodontoze kiretažama) ili kod upala u usnoj šupljini. Negativna strana klorheksidinskih zubnih vodica jest to što nakon duljeg korištenja (2+ tjedana) mogu uzrokovati tamno obojenje zuba te se iz tog razloga ne preporučuju za svakodnevnu, vremenski neograničenu upotrebu. Našim pacijentima preporučujemo upotrebu vodica s klorheksidinom prije i poslije kirurških zahvata kako bi se zaštitili od prekomjernog množenja bakterija i infekcije rana u ustima.

Jeste li uključili zubne vodice u svoju svakodnevnu rutinu provođenja oralne higijene?

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru