Ljuske (veneers) – maksimalna estetika uz minimalno brušenje zuba

Ljuske (ljuskice, eng. veneers), kako im i samo ime kaže, protetski su radovi koji poput ljuske pokrivaju jednu površinu zuba u svrhu poboljšanja njegove estetike. Za razliku od krunica koje zahtjevaju obilno brušenje svih površina krune zuba, za ljuske se brusi minimalno (ili se čak ne brusi!) samo prednja zubna ploha. Njima se može promijeniti oblik i boja zuba, zatvoriti prostor između susjednih zuba, produljiti krunu zuba, a moguće su i male korekcije položaja zuba za koje nije nužno potrebna ortodoncija – indikacije za njihovu izradu u pravilu su, dakle, estetske prirode.

Ljuske se mogu izraditi od kompozitnih materijala ili keramike. Kompozitne ljuske se izrađuju direktno na zubu, u ordinaciji, od kvalitetnih estetskih materijala za ispune. Najveća im je prednost to što se pacijentu u samo jednom posjetu ordinaciji može u potpunosti transformirati izgled jednog ili više zuba i cjelokupnog osmijeha. Ipak, s vremenom su takve ljuske sklone promjeni boje uslijed “upijanja” pigmenata iz tamnije obojene hrane i napitaka.

Keramički materijali koji se u dentalnom laboratoriju koriste za izradu protetskih radova otporni su na trošenje (i time dugotrajniji), estetski postojani (ne mijenjaju boju) i zahvaljujući ruci vještog tehničara, vjerno oponašaju prirodna zubna tkiva: kombinacije i prijelaze boja, specifičnost površine zuba i mjestimičnu veću ili manju prozirnost.

Zub se brusi tek 0,3 – 0,5 mm, a zbog što čvršćeg vezanja zuba i ljuskice, nužno je ne ukloniti svu debljinu cakline (koja je najtvrđe zubno tkivo).

Ljuske se za zub vežu posebnim cementima, koji su svojom bojom također usklađeni s bojom zuba i bojom same ljuske. Nakon cementiranja izrazito je važno voditi identičnu brigu i provoditi jednaku oralnu higijenu kao da je riječ o vlastitom, netaknutom zubu. Prostor između zuba s cementiranim ljuskama jednako se tako mora čistiti zubnim koncem ili međuzubnim četkicama, a zubnom se četkicom moraju ukloniti sve naslage s keramičkog materijala ljuske.

Naša draga pacijentica A. nije bila zadovoljna bojom i oblikom gornjih prednjih zuba - osmijeh smo joj preobrazili keramičkim ljuskama i dvije potpuno keramičke krunice. Koji su zubi točno u pitanju...? Pogađajte!

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru