PARODONTOLOGIJA

Parodontologija

je specijalistička grana stomatologije koja se usko specijalizirala za dijagnostiku i liječenje bolesti parodonta (potpornog aparata zuba tj.zubnog mesa, ligamenta i kosti).

Za stručnu i sveobuhvatnu inicijalnu parodontološku terapiju s punim se povjerenjem obratite našem dr. Goranu Jovičeviću, specijalistu parodontologije s desetogodišnjim uspjehom u liječenju parodontnih bolesti.

Parodontoza

Mnogo različitih čimbenika dovodi do upale parodonta, a najveći uzročnik su bakterije. Neadekvatnu oralnu higijenu, ostatke hrane, plak i bakterije zbog nedostatne edukacije javnosti i pacijenata danas se još uvijek nažalost uglavnom povezuje s pojavom karijesa i promjenama na vidljivim, bijelim, tvrdim dijelovima krune zuba. Ti isti čimbenici uzrokuju parodontnu bolest (PARODONTOZU / PARODONTITIS) no kako je početne znakove lako previdjeti, jer bol i nelagoda nisu naglašeni i alarmantne prirode, dijagnoza bolesti postavlja se tek kada upala uznapreduje, a nastale promjene su nepovratne. 

 

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA PARODONTOZU

Prije početka parodontološke terapije iznimno je važno identificirati i procijeniti cjelokupno, sistemsko zdravlje pacijenta. Uzimanje povijesti bolesti daje informacije o mogućim rizicima pacijenta koji, među ostalim, mogu utjecati na provedbu i ishod terapije. 

Nekirurška terapija

Inicijalna parodontološka terapija podrazumijeva postupke mehaničkog uklanjanja uzroka parodontnih upalnih bolesti. Gingivitis (upala mekog tkiva) i parodontitis (upala potpornih struktura zuba) ponajviše su uzrokovani bakterijama te je stoga cilj terapije maksimalno ih suzbiti. Postupak se provodi ručnim instrumentima, tzv. kiretama i mašinski te zvučnim i ultrazvučnim instrumentima. Ovisno o stupnju uznapredovalosti, terapija se provodi u nekoliko posjeta. Naslage se uklanjanju iznad („površinsko čišćenje“) i ispod gingive („dubinsko čišćenje“). Postupak je krajnje bezbolan, jer se mehanička terapija ispod gingive vrši pod lokalnom anestezijom

Poklonite si prekrasan osmijeh!
APARATIĆ ZA ZUBE | ORTODONCIJA GINGIVEKTOMIJA | RECESIJA VAĐENJE UMNJAKA
Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru