Vrbje 1a, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru
Stomatologija i estetika d.o.o. logo

Vađenje umnjaka

Oralno-kirurški zahvati

Oralna kirurgija grana je dentalne medicine koja se bavi oralno-kirurški zahvatima kao što su vađenje umnjaka, resekcija korijena zuba te ugradnja implantata. Zahvati su potpuno bezbolni i rade se u lokalnoj anesteziji.

  • Kiruško vađenje retiniranih i impaktiranih zuba - Alveotomija (vadjenje umnjaka)
  • Resekcija korijena/apikotomija
  • Kortikotomija
  • Frenulektomija
Oralno-kirurški zahvati

Umnjaci

Umnjaci (treći kutnjaci, zubi „mudraci“) zadnji su zubi obostrano u zubnom nizu u gornjoj i donjoj čeljusti. Niču posljednji, najčešće u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama života, međutim varijacije u vremenu njihova nicanja najučestalije su u usporedbi s drugim zubima. Narodni termin „zubi mudraci“ potekao je upravo od činjenice da izrastaju kasnije no svi ostali trajni zubi, u godinama kada su njihovi vlasnici po svoj prilici mudriji nego u dječjoj dobi.

Poluizrasli umnjaci

Kod nekih ljudi umnjaci nikada ne izrastu i ne mogu se uočiti u usnoj šupljini. Takve neizrasle ili poluizrasle zube stručno nazivamo impaktiranim ili poluimpaktiranim zubima. Glavni razlog zbog kojeg umnjak ne može niknuti jest postojanje neke mehaničke prepreke koja mu onemogućuje da se smjesti u zubni luk. Jedna od zapreka normalnom nicanju može biti naprosto nedostatak prostora u čeljusti. Također umnjak može biti položen ukoso i rasti u krivom smjeru, prema susjednom zubu ispred njega.

Poluizrasli umnjaci

Dijagnostika poluizraslih umnjaka

Poluizrasli umnjaci mogu se uočiti i dijagnosticirati vrlo jednostavnim kliničkim pregledom. Rendgenskom slikom, najčešće digitalnim ortopanom, točno se utvrđuje kakav je položaj zuba i koliko se nalazi u kosti. Ortopantomogram, RTG snimka obje čeljusti praktična je, jer jedna snimka daje uvid u položaj svih zuba, pa tako i sva četiri umnjaka - obostrano u obje čeljusti.

Dijagnostika poluizraslih umnjaka

Poklonite si prekrasan osmijeh!

Dogovorite besplatne konzultacije!

* Ispunjenjem ovog upita će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naši djelatnici zbog dogovora termina.
* Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

HR Financira Europska unija
Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.