ZUBNA PROTETIKA

Zubne krunice i mostovi

Zubni mostovi i krune  poznate i kao zubne navlake, poruclanski zubi ili porculanske krunice protetski su nadomjestci, a služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju.

Koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Mogu se postavljati na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate kako bi njima zatvorili otvor koji je nastao u zubnom nizu uslijed gubitka prirodne krune zuba. Zubni mostovi i zubne krunice izrađeni su od dentalne keramike ili kompozita koji se nadodaje na konstrukciju koja može biti lijevana (kobalt-krom, zlatne legure) ili izrađena CAD/CAM tehnologijom (cirkon krunice, aluminij oksid, titan, kobalt-krom).

Vrste zubnih krunica i mostova

Zubnim mostovima nadomješta se jedan ili više izgubljenih zuba. Krunice i mostove u osnovi dijelimo na dvije skupine:

- bezmetalne ili potpuno keramičke krune tj. cirkon krunice/mostove i e.max krune

- metal-keramičke krunice/mostove

Bezmetalne keramičke krune

Bezmetalne zubne krune/navlake vrhunac su moderne stomatologije te u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod restorativnih radova visoke estetike te radova u frontalnom dijelu čeljusti. Proces izrade je potpuno digitalan (CAD/CAM), a svi materijali su biokompatibilni i odabiru se individualnim pristupom. Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja tzv. 'crnog ruba' zbog povlačenja zubnog mesa, jer u konstrukciji ne postoji metal.

Bezmetalne keramičke krune najčešći su izbor naših pacijenata.

Metal keramičke krunice

Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a vanjski vidljivi sloj od keramike ili porculana. Kao bazu za metal-keramičke krune najčešće se koristi legura kobalt-kroma, dentalno zlato ili titan. Postoje:

Metal-keramika – glavna prednost ovog materijala u odnosu na druge je u njegovoj pristupačnoj cijeni.

Dentalno zlato-keramika –  zlato je najkvalitetniji metal, a ujedno i materijal za izradu metalnih konstrukcija u dentalnoj medicini.

Titan-keramika – najčešće se koristi za konstrukcije na implantatima.

Proces

  1. Proces započinje brušenjem zuba/i,

  2. nastavlja se uzimanjem otisaka izbrušenih zubi klasičnim ili digitalnim putem te slanjem otisaka u dentalni laboratorij na izradu

  3. i dovršava se probama izrađenih konstrukcija – radova i  uskladivanjem s okolnim strukturama/zubima.

Poklonite si prekrasan osmijeh!
ZUBNE PROTEZE ZUBNI IMPLANTATI FULL DIGITAL
Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru