BOTOKS

Suvremena medicinska praksa objedinjuje zdravlje, ljepotu i estetiku: sve troje odraz su sklada. Bitan faktor fizičke privlačnosti i ljepote upravo je simetričnost lica. Smatra se i da simetričnost lica ukazuje na dobru genetsku podlogu, odnosno da upućuje na genetsko zdravlje, dok proporcionalnost lica vodi do estetski privlačnije pojavnosti, što poimamo i na nesvjesnoj razini.

Porast svijesti o vlastitom fizičkom izgledu u prvi plan stavlja lice kao centralni dio naše tjelesnosti, a nekirurške korekcije lica postale su jedan od najučestalijih nekirurških zahvata. U samom vrhu najizvođenijih metoda već su dugi niz godina injekcije botulinum toksina, odnosno botoksa. Od početka korištenja krajem 20. st., botoks se profilirao u jednu od najučinkovitijih i najizvođenijih nekirurških estetskih metoda. Botulinum toksin uzrokuje mlitavu paraliza lica, odnosno sprečava mišićnu kontrakciju, a studije potvrđuju redukciju nastanka bora i finijih linija. Kod mlađih pacijenata injiciranje botoksa učinkovito prevenira pojavu novih bora, jer zbog ograničenih pokreta mišića ne dolazi do stvaranja novih vidljivih linija.

Ova grana kirurgije zaslužna je za estetsku korist, a injekcije botulinum toksina indicirane su za mnoge regije lica. Najčešću korist ima regija između obrva gdje se tretiraju duboke okomite brazde, područje bočno od oka te područje čela u pacijenata s izraženim vodoravnim naborima. Korisna je i u strukturnoj rekonstrukciji lica – kod korekcija prijeloma, revizije ožiljaka, liječenja vaskularnih malformacija i u onkološkom tretmanu.

Uz kozmetičke indikacije farmakološki tretman botoksom indiciran je još i za liječenje deformiteta i asimetrije uzrokovane paralizom lica uslijed infekcije, resekcije tumora, ozljeda baze lubanje ili nekog idiopatskog sindroma. Paraliza facijalnog živca može opstruirati statičku i dinamičku facijalnu ekspresiju, pri čemu tretman botoksom u više od polovice pacijenata dovodi do regeneracije vlakana i neuralnog poboljšanja. To pak rezultira smanjenom facijalnom neravnotežom te poboljšanom estetikom i simetrijom paralizirane strane lica.

Prilikom odabira tretmana u obzir treba uzeti pacijentove želje, ali i objektivno poimanje ljepote, procijeniti simetričnost i proporcionalnost lica pacijenta u cijelosti i parcijalno.

Zasad jedini učinkovit način primjene botoksa u svrhu pomlađivanja lica jesu injekcije. One mogu biti intramuskularne ili mikroinjekcije. Tijekom injiciranja bitno je paziti na raspored mišićnih vlakana. Doza botoksa koji se u jednom tretmanu injicira razlikuje se ovisno o masi mišića, mišićnoj hipertrofiji i o mjestu tretiranja. Za muškarace se koriste veće doze nego za žene. Željeni učinak bitno je postići upotrebom što manje doze, a tretmane treba ponavljati s dovoljnim vremenskim razmakom.

U ordinaciji Stomatologija i estetika znakove starenja usporavamo Vistabel® pročišćenim proteinom koji već više od 20 godina slovi kao najučinkovitiji „brisač“ bora u zoni oko očiju i na čelu, a po broju injiciranja prvi je u svijetu. Ponosimo se i primjenom Xeomin®-a dobivenog procesom dvostruke filtracije kako bi se izolirala terapeutska komponenta molekule i odstranili nepotrebni proteini koji nemaju aktivnu ulogu u tretmanu.

Za uspješnost tretmana zaslužni su i naši educirani, iskusni i licencirani liječnici.