Zubne krunice i mostovi mogu se izraditi od metal-keramičkih materijala potporne (sivo obojene) metalne jezgre te onih potpuno keramičkih. Za razliku od metal-keramičkih nadomjestaka, potpuno keramičkim krunicama i mostovima postižu se daleko bolji estetski rezultati.

Razlozi za izradu krunica i mostova:

  • opskrba bezubog prostora, zaštita nadograđenih zubi opsežnim ispunima od daljnjeg trošenja i pucanja
  • zaštita zuba po završetku liječenja i uklanjanja opsežnog karijesa
  • nadoknada potpuno destruirane krune zuba uz prethodnu izradu nadogradnje ili iz razloga isključivo estetske naravi
  • Tamnija ili neujednačena boja, oblik, položaj zuba, oštećenje i/ili gubitak dijela tkiva zuba

Fiksnim protetskim radovima, krunicama i mostovima ti se nedostaci mogu ispraviti, međutim uspješno provedena terapija podrazumijeva postizanje prirodnog izgleda zuba uz normalnu funkciju žvakanja i govora upotrebom umjetnih materijala. U nastavku ovog članka navodimo materijale kojima je to moguće postići.

ZUBNE KRUNICE U USPOREDBI SA ZUBNIM MOSTOVIMA

Ovi protetski radovi slični su po tome što oba imaju funkciju zamjeniti izgubljeni zub ili više njih. Desni i čeljust pacijenta moraju biti u zdravom stanju prije poduzimanja ovog zahvata. Ali za osnovnu usporedbu:

  1. Zubne krunice pokrivaju i podupiru jedan zub.
  2. Zubni mostovi sastoje se od dvije ili više zubnih krunica s umjetnim zubom kojim se nadomješta praznina nastala izgubljenim ili uklonjenim zubom.

KVALITETA ZUBNIH KRUNICA I MOSTOVA

Dentalna keramika ili često pogrešno, nazvana porculan, danas je materijal izbora za izradu krunica i mostova. Fiksni protetski nadomjesci mogu se izraditi od metal-keramičkih materijala potporne (sivo obojene) metalne jezgre te onih potpuno keramičkih. Za razliku od metal-keramičkih nadomjestaka, potpuno keramičkim krunicama i mostovima postižu se daleko bolji estetski rezultati.

Protetski nadomjesci od potpune keramike ipak nisu rezervirani samo za prednje zube. Potpuno keramički sustavi razlikuju se po svojim svojstvima – tako cirkonij-oksidnu keramiku odlikuje izrazita čvrstoća te je zato koristimo i u stražnjoj regiji. Naš je laboratorij opremljen najmodernijom CAD/CAM opremom kojom se izrađuju i najzahtjevnije konstrukcije od cirkonij-oksidne keramike.

Za restauraciju prednjih zuba koriste se keramički materijali koji imitiraju izgled prirodnih zuba. Odlikuju se optičkim svojstvima prozirnosti, prodiranja svjetla i zamućenosti tipične za prirodne zube i njihova različita tkiva (dentin i caklina). Od takve se keramike mogu izraditi i krunice i ljuske.

Još jedna od pozitivnih strana potpuno keramičkih nadomjestaka jest ta što je keramika biokompatibilna i hipoalergena za razliku od nekih metalnih legura koje mogu, iako rijetko, u pojedinaca uzrokovati alergijsku reakciju.

CIJENA KRUNICA I MOSOTVA

Cijena krunica ovisi o mnogim čimbenicima uključujući materijal koji se koristi, pristupu, tj. prednjoj ili stražnjoj regiji zuba u čeljusti. Pacijentu se kreira individualna ponuda na temelju specijalističkog pregleda.

Troškovi također mogu varirati ovisno o količini posla koji stomatolog mora obaviti prije postavljanja krunice. Na primjer, možda će biti potrebna sanacija karijesa, liječenje zuba ili ugradnja dentalnog implantata, što dodatno može povećati cijenu. Najbolje je razgovarati sa svojim stomatologom o vrstama krunica koje su dostupne i prikladne za vaše stomatološke potrebe.