Glavni cilj parodontne terapije je eliminacija uzročnika parodontne bolesti, odnosno patogenih mikroorganizama i mikrobiološkog biofilma. Uklanjanjem uzročnika infektivnih bolesti koje su jedan od glavnih uzročnika gubitka zuba uspostavlja se kontrola imunološkog sustava nad mikroorganizmima usne šupljine. Održavanje usne šupljine čistom i bez upala najbolji je preventivni korak ka oralnom zdravlju.

Za regeneraciju oralnog zdravlja, u ordinaciji Stomatologija i estetika znatna pozornost posvećena je nekirurškoj parodontnoj terapiji kojom se postižu pozitivni i dugotrajni učinci liječenja. Ona je primarno usmjerena na uklanjanje patogenog subgingivnog biofilma, kao i uzročnika nastanka tog biofilma koji može dovesti do upale parodontnih tkiva. Stoga je nekirurška parodontna terapija prvi korak terapijskog postupka u sprečavanju progresije bolesti. Njome se uklanjaju parodontni patogeni sa zuba, tretiraju parodontni džepovi i infekcijom zahvaćeno okolno tkivo te se postižu čiste i glatke površine korijena. Obuhvaća odstranjivanje kamenca i plaka, subgingivno struganje i poliranje korijena uz kiretažu mekih dijelova, epitela džepa i zahvaćenog vezivnog tkiva.

Za antimikrobno i antiinfektivno liječenje cijele usne šupljine provodi se potpuna oralna terapija, odnosno full mouth therapy – FMT. Ona se sastoji od produžene higijenske obrade prilikom koje se pacijenta motivira da provodi optimalnu oralnu higijenu, jer je edukacija pacijenta o održavanju oralne higijene i važnosti redovitih kontrola ključ uspjeha u parodontnoj terapiji. Slijedi ispiranje usne šupljine klorheksidinskim preparatima, nakon čega specijalist provodi zatvoreno liječenje parodontnih džepova. Cijeli je parodontalni tretman nježan, blag, bezbolan, brz i precizan, a osim što se njime uklanjaju bakterijske naslage koje uzrokuju parodontitis, provodi se kako bi se prevenirala ponovna upala i spriječio prerani gubitak prirodnih zuba.

Uz dobro organiziran i pacijentu prilagođen dijagnostički i terapijski pristup, bitne su i tehničke vještine kliničara – spretnost u rukovanju kiretama, znanje i spretnost prilikom anesteziranja područja liječenja te poznavanje novih instrumenata, načina i metoda liječenja parodontnih bolesti: sve češće koriste se laseri, fotodinamska terapija, terapija ozonom i ultrazvučni instrumenti u vođenoj biofilm terapiji znanoj i kao GBT (guided biofilm therapy).

  • GBT je novi, minimalno invazivan protokol koji uključuje uklanjanje tvrdih i mekih naslaga s površine zuba, a provodi se u više faza, među kojima su faza reevaluacije i kontrolni pregledi. Terapija je za pacijenta vrlo ugodna, boravak u ordinaciji kratak, a primjenjuje se s ciljem održavanja higijene i zdravlja parodontnog tkiva kod pacijenata s fiksnim ortodontskim aparatom i implantatima.
  • Laserska terapija provodi se kao potpora mehaničkom čišćenju i poliranju korijena, jer smanjuje upalnu reakciju i doprinosi cijeljenju parodontnog tkiva, potiče umnožavanje stanica i ubrzava protok limfe.
  • Fotodinamska parodontna terapija temelji se na fotokemijskoj reakciji kojom se uništavaju patogeni i dio epitela u koji su ušli mikroorganizmi.
  • Ozon je treće najjače oksidativno sredstvo na svijetu, posjeduje antimikrobna i imunostimulirajuća svojstva, a u dentalnoj se medicini koristi za smanjenje upale, zacjeljivanje rana, eliminaciju karijesa, dezinfekciju korijenskog kanala, smanjenje parodontnih džepova, epitelizaciju tkiva i regeneraciju kosti.

Nekirurška terapija u suvremenoj se stomatologiji stalno upotpunjuje novim metodama koje donose i bolji ishod pojedine terapije. Educirani liječnik dentalne medicine znat će prepoznati patološko stanje, odrediti varijable svakog pojedinog pacijenta, usvojiti terapijski pristup usmjeren na njegove specifične potrebe, uzimajući u obzir potrebe i prilike koje pacijent navodi te provesti nekiruršku parodontnu terapiju kako bi se održala klinička stabilnost oralnog zdravlja.