Vrbje 1a, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru
Stomatologija i estetika d.o.o. logo

Gingivektomija | Recesija

Gummy smile

Lijepo oblikovani, zdravi, bijeli zubi ključ su privlačnog osmijeha. Međutim, pravila estetike u stomatologiji govore nam da je oku privlačan idealan omjer bijelog (zubi) i rozog (zubno meso). Naglašeno vidljivo zubno meso naziva se gummy smile. Uzroci pretjerane vidljivosti zubnog mesa mogu biti različiti, pa samim time postoje i različiti načini korekcije.

Gummy smile

Gingivektomija

Kirurškim zahvatom uklanjanjanja suvišnog zubnog mesa ili ujednačavanja njegove visine postiže se estetski puno atraktivniji osmijeh s većim, vidljivijim krunama zuba i harmoničnim tijekom zubnog mesa. Radi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Kirurški zahvat kojim se odstranjuje suvišno zubno meso naziva se gingivektomija. Rezultati su uočljivi odmah po zahvatu, a zubno meso zacjeljuje izrazito brzo.

Gingivektomija

Uzroci povećane vidljivosti zubnog mesa

  • pretjeran razvoj gornje čeljusti
  • kratka gornja usnica
  • pretjerana pokretljivost gornje usne
  • kašnjenje u erupciji zubi
  • abrazija (prekomjerno trošenje)
  • elongacija zuba (prekomjerno nicanje)
Uzroci povećane vidljivosti zubnog mesa

Recesija

Stručan termin za povlačenje zubnog mesa jest recesija. Kod recesije je karakteristično da se rub zubnog mesa nalazi puno više (u gornjoj čeljusti) ili niže (u donjoj čeljusti) no što bi smio biti, zbog čega je izložen i vidljiv korijen zuba.

Recesija

Uzroci recesije

Estetika nije jedini problem na koji se žale pacijenti kod kojih je došlo do povlačenja zubnog mesa. Zubno meso ima važnu ulogu u zaštiti korijena zuba od vanjskih utjecaja, hladnoće, topline i slatkog. Zato se pacijenti s recesijama često žale na nelagodu pa čak i bol prilikom jedenja slatkog ili pijenja hladnih odnosno toplih napitaka. Do povlačenja zubnog mesa koje nije uzrokovano parodontozom najčešće dolazi zbog prejakog i prečvrstog četkanja četkicama s tvrdim dlačicama.

Uzroci recesije

Poklonite si prekrasan osmijeh!

Dogovorite besplatne konzultacije!

* Ispunjenjem ovog upita će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naši djelatnici zbog dogovora termina.
* Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

HR Financira Europska unija
Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.