Vrbje 1a, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru
Stomatologija i estetika d.o.o. logo

Ljuskice za zube

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice za zube, kako im i samo ime kaže, protetski su radovi koji poput ljuske pokrivaju jednu površinu zuba u svrhu poboljšanja estetike (boje, oblika, položaja zuba).

Ljuskice za zube (veneeres) individualno su napravljene keramičke, cirkon-keramičke ili kompozitne fasete, koje se cementiraju na posebno izbrušenu i pripremljenu prednju površinu zuba.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice vs krunice

Za razliku od zubnih krunica koje zahtijevaju obilno brušenje svih površina krune zuba, za ljuskice se brusi minimalno (ili se čak ne brusi!) samo prednja zubna ploha. Njima se može promijeniti oblik i boja zuba, zatvoriti prostor između susjednih zuba, produljiti kruna zuba, a moguće su i sitne korekcije položaja zuba za koje nije nužno potrebna ortodoncija – indikacije za njihovu izradu u pravilu su, dakle, estetske prirode.

Ljuskice vs krunice

Kompozitne ljuskice

Izrađuju se direktno na zubu, u ordinaciji, od kvalitetnih estetskih materijala za ispune. Najveća im je prednost to što se pacijentu u samo jednom posjetu ordinaciji može u potpunosti transformirati izgled jednog ili više zuba i cjelokupnog osmijeha. Ipak, s vremenom su takve ljuske sklone promjeni boje uslijed “upijanja” pigmenata iz tamnije obojene hrane i napitaka.

Kompozitne ljuskice

Keramičke ljuskice

Ljuskice za zube napravljene od keramičkog materijala koji se u dentalnom laboratoriju koristi za izradu protetskih radova, otporne su na trošenje (i time dugotrajnije), estetski postojane (ne mijenjaju boju) i zahvaljujući ruci vještog tehničara, vjerno oponašaju prirodna zubna tkiva: kombinacije i prijelaze boja, specifičnost površine zuba i mjestimičnu veću ili manju prozirnost.

Keramičke ljuskice

Postupak

1.

Zub se brusi tek 0,3 – 0,5 mm, a zbog što čvršćeg vezanja zuba i ljuskice, nužno je ne ukloniti svu debljinu cakline (koja je najtvrđe zubno tkivo).

2.

Ljuskice se za zube vežu posebnim cementima, koji su svojom bojom usklađeni s bojom zuba i bojom ljuske.

3.

Nakon cementiranja izrazito je važno voditi identičnu brigu i provoditi jednaku oralnu higijenu kao da je riječ o vlastitom, netaknutom zubu. Preporučuje se čišćenje zubnim koncem ili međuzubnim četkicama.

Poklonite si prekrasan osmijeh!

Dogovorite besplatne konzultacije!

* Ispunjenjem ovog upita će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naši djelatnici zbog dogovora termina.
* Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

HR Financira Europska unija
Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.