Budućnost moderne medicine ili mit?

Neravni zubi ne utječu samo na funkciju čeljusne kosti, već mogu uzrokovati glavobolje i bolove u vratu, ramenima i leđima te dovesti do bolnog poremećaja temporomandibularnog zgloba (TMD), a ponekad čak i do probavnih problema. Zato je pravilan položaj zuba preduvjet općeg zdravlja svakog čovjeka.

Istureni, uvučeni, zbijeni, razmaknuti ili zubi koji se preklapaju – krivi zagriz samo je jedna od anomalija koja se može ispraviti prozirnim aparatićima za zube – alignerima. Aligneri su niz prozirnih, individualno izrađenih, mobilnih udlaga koje tijekom terapije klinički ispravljaju zube pomičući ih u softverski precizno planiran položaj.

Napretkom tehnologije proširene su terapijske mogućnosti alignera, pa se danas koriste za liječenje širokog spektra skeletnih ili dentalnih malokluzija, odnosno urođenog ili stečenog nenormalnog odnosa između gornjih i donjih zuba. Planiranje terapije počinje izradom virtualnog 3D modela, točnije skeniranjem pacijentove gornje i donje čeljusti. Softver simulira slijed pokreta zuba prema završnoj okluziji, pomoću čega kliničar digitalno planira terapiju, redoslijed pokreta zuba i njihov konačni položaj. U obzir se uzima vrsta pokreta zuba, količina biološke sile potrebne da se taj pokret ostvari, morfologija zuba te elastičnost materijala. Računalno potpomognut plan terapije izvrstan je komunikacijski alat između kliničara i pacijenta, jer pacijentu kroz vizualizaciju tijeka i završetka terapije omogućuje informiranu suglasnost na proces, trajanje i ishod liječenja. Simuliranje pokreta zuba i ograničavanje na samo one neophodne, kao i simuliranje više mogućnosti tijeka terapije, kliničaru i pacijentu pomaže odabrati najučinkovitiji put liječenja u pogledu sigurnosti, učinkovitosti i vremena.

Individualna izrada preciznim, softverski automatiziranim postupkom omogućuje da se aligneri prilagođavaju zubima, dok im je rub precizno podudaran s dento-gingivnim spojištem. Za razliku od terapije konvencionalnim zubnim aparatima, kod liječenja alignerima u ustima ne dolazi do stvaranja ranica niti iritacija često izazvanim bravicama, žicom i ostalim dijelovima fiksnog protetskog aparata, a velika je prednost i što ne može doći do loma materijala, kidanja žičanog luka ili odljepljivanja bravica. U odnosu na bravice, u ortodontskoj terapiji prozirnim alignerima unaprijed se mogu odrediti sidrišni segmenti, odnosno točka otpora neželjenom pomaku zuba. Tako se u različitim fazama ravnanja ili zatvaranja ekstrakcijskog prostora sidrišni zubi mogu učiniti nepomičnima.

Također, aligneri su estetski prihvatljivi pacijentima koji iz istih razloga odbijaju ortodontsku terapiju bravicama. Upravo je diskretnost alignera njihovo ključno obilježje i jedna od najvećih prednosti, jer su zbog svoje transparentnosti prikladniji društvenoj i profesionalnoj svakodnevici. Tanak, proziran materijal od kojeg je izrađen čini ga jedva primjetnim pa naši pacijenti tinejdžerske dobi tijekom terapije nisu nesigurni u svoj izgled, a time im ni samopouzdanje nije narušeno. Pacijent ih za vrijeme terapije može skinuti tijekom obroka ili primjerice na važnom sastanku. Oralna higijena i održavanje parodonta su olakšani i nema opasnosti od dekalcifikacije zubne cakline ili parodontne bolesti zbog nakupljanja dentalnog plaka uz rub gingive ili interdentalno, stoga aligneri pružaju bolju udobnost, estetiku i oralnu higijenu.

Softverski specificirana i individualno optimizirana kontrola nad pokretima zuba prema ciljevima terapije omogućuje prijeterapijsko i poslijeterapijsko nadgledanje pozicije zuba, stoga se terapija alignerima smatra inovacijom koja je ortodonciju uvela u budućnost.