Stomatolog je tijekom svog rada u neprestanom dodiru s krvlju i slinom, koje mogu biti kontaminirane uzročnicima bakterijskih i virusnih zaraznih bolesti. Čak i naizgled zdravi pacijenti za vrijeme posjeta ordinaciji mogu biti u fazi inkubacije ili nosioci uzročnika neke od zaraznih bolesti. Zbog toga je svaki kontakt potencijalno infektivan. Infektivno je i šire radno polje stomatologa zbog raspršivanja najfinijih zračnih čestica (aerosola) iz vodenog mlaza turbine, koje sadrže i čestice krvi pomiješane sa slinom, a raspršene u zraku lebde i do tri metra uokolo pacijenta. Svatko prisutan u radnom polju može ih udahnuti. Uz to se spuštaju na kožu i sluznicu te se nalaze na svim površinama instrumenata i namještaja. Stoga je presudno prekinuti lanac prijenosa infekcije, kako stomatološki tim i stomatološka ordinacija ne bi predstavljali infektivni rizik za svakog sljedećeg pacijenta.

Zbog toga se u stomatološkoj djelatnosti mora voditi računa o užem i širem radnom polju stomatologa. Uže radno polje podrazumijeva usnu šupljinu pacijenta, a šire dentalnu opremu i instrumente, radne površine i neposrednu okolinu stomatologa. U tom kontekstu u dentalnoj medicini izrazito je bitno pravilno provoditi higijenske mjere, upotrebljavati provjereno učinkovite dezinficijense i pridržavati se uputa proizvođača.

Pravilnom higijenom ruku i upotrebom osobnih zaštitnih sredstava štitimo naše pacijente i nas same te prekidamo lanac prijenosa infekcije. Sve radne površine koje su bile u dodiru s pacijentom, poslije svakog se pacijenta dezinficiraju namjenskim dezinficijensima. Radno polje stomatologa između dva pacijenta dekontaminira se postupcima dezinfekcije i sterilizacije, a u tu svrhu ordinacija Stomatologija i estetika koristi inovativnu, suvremeniju i u potpunosti učinkovitu tehnologiju:

  • za sterilizaciju instrumenata koristimo Lisa sterilizator parom nove generacije, tvrtke W&H – vrhunski autoklavni sustav koji pojednostavljuje tijek rada i optimizira učinkovitost dezinfekcije te predstavlja novi standard u sterilizaciji čiji je rezultat visoka razina sigurnosti za stomatološki tim i za naše pacijente
  • zdravlje našeg stomatološkog tima i zdravlje naših pacijenata štitimo korištenjem tehnološki izvanrednog visokotlačnog plazma pročišćivača zraka svjetskog lidera u dentalnoj industriji Woodpecker , temeljenog na TPA® – patentiranoj ionizacijskoj tehnologiji ionskog vjetra koju su osmislili znanstvenici iz Silicijske doline, predvodnici u izradi tehnologije čišćenja zraka. Učinak sterilizacije tehnologijom visokotlačne plazme je 6-8 puta veći od tradicionalne elektrostatske sterilizacije, a djelotvorno uklanja aerosol i vodene kapljice stvorene u usnoj šupljini tijekom oralnog tretmana i liječenja, koje se u zraku inače zadržavaju satima. Električno polje visokotlačnog pročišćivača zraka učinkovito neutralizira bakterije i viruse, što potvrđuje laboratorijsko istraživanje koje dokazuje da je stopa ubijanja virusa gripe H3N2 (vrlo bliskog virusu Sars-CoV-2, uzročniku bolesti COVID-19) u roku jednog sata veća od 99,97%, a stopa ubijanja Staphylococcus Albicans veća od 99,99%
  • sterilizaciju ordinacija provodimo baktericidnom lampom UV-C spektra snažnog učinka na dekontaminaciju patogena, kojom se bez štetnog zračenja provodi ventilacija zraka i uništavaju mikroorganizmi u zraku, pa se dezinfekcija može provoditi i kad osobe borave u prostoriji. U usporedbi s drugim metodama dezinfekcije, dezinfekcija UV-C baktericidnom lampom GARA 30WU ne zahtijeva upotrebu kemikalija koje ispuštaju otrovne spojeve u okolinu u kojoj se boravi, ne mijenja svojstva proizvoda izloženih spektru, a viruse i bakterije inaktivira već za nekoliko sekundi, pa je brza dekontaminacija medicinske opreme i prostora zajamčena, a rizik od infekcije minimiziran

Sva navedena suvremena tehnološka oprema ordinacije Stomatologija i estetika doprinosi boljoj i zdravijoj kvaliteti zraka u radnom prostoru.

Temeljitim provođenjem svih propisanih mjera zaštite, korištenjem jednokratnog pribora te upotrebom tehnološki vrhunskih dekontaminatora pribora i prostora, uz pročišćivače zraka napredne tehnologije u ordinaciji Stomatologija i estetika postižemo najviši stupanj zaštite ljudskog zdravlja. Od infekcija zaštićen stomatološki tim i ordinacija dentalne medicine u kojoj se suvremenom tehnologijom i sredstvima vrhunske kvalitete provode mjere dekontaminacije ne predstavljaju infektivni rizik te svakom našem pacijentu jamče sigurnost.