Je li izbjeljivanje zuba štetno?

Postoje tri vrste izbjeljivanja. Najsuvremenija i najbolja opcija je izbjeljivanje u ordinaciji ZOOM lampom u jednoj posjeti kroz 90 minuta jednokratno. Druga opcija je izbjeljivanje u ordinaciji Ultra boost gelom u dvije posjete po 60-ak minuta. Ukoliko želite napraviti to kod kuće, postoji i mogućnost izbjeljivanja udlagama napravljenim na temelju otisaka čeljusti, nanošenjem gela u koncentraciji s H2O2 prema instrukcijama liječnika kroz dva do četiri tjedna, 60-ak minuta dnevno.

Pacijenti koji su bili podvrgnuti profesionalnom izbjeljivanju navode kako su posljedično unaprijedili svoje higijenske navike, postali svjesniji važnosti oralnog zdravlja, te su redovitije počeli odlaziti na stomatološke kontrole. Proces izbjeljivanja bazira se na aktivnom kisiku koji prodire u caklinu gdje se veže na spojeve pigmenata te se potom procesom oksidacije razlaže, mijenjajući tako boju zuba u svjetliju.

Napravljeno je mnogo radova kako bi se utvrdila štetnost profesionalnog izbjeljivanja na strukturu zuba, rezultat kojih jest zajednički zaključak kako profesionalno izbjeljivanje ni na koji način nije štetno za zubno tkivo. Štoviše, moderna sredstva koja u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju fluora, dodatno pogoduju da zubi iza samih tretmana postanu bolje mineralizirani i otporniji na karijes.

Potrebno je naglasiti da se ispuni (plombe), krunice i mostovi ne mogu izbjeljivati, nego samo prirodni zubi. Također, nakon protokola izbjeljivanja zuba potrebno je promijeniti neodgovarajuće ispune. Današnjim tehnikama i modernim materijalima izbjeljivanje zuba postao je izvrstan i učinkovit način uklanjanja diskoloracija zuba te bijeljenja zuba kod pacijenata koji su nezadovoljni njihovom trenutnom bojom.

Samo izbjeljivanje zuba mora se provoditi pod stručnim nadzorom stomatologa. To je neophodno kako bi se postigli sigurni, zadovoljavajući i efektni rezultati, a pri tome izbjegle neželjene posljedice. Zahvat i protokol sam po sebi potpuno je neškodljiv za zube i sluznicu. Prije samog postupka izbjeljivanja, zube je potrebno očistiti i pripremiti za taj zahvat. Pacijentu se detaljno počiste zubi od tvrdih (zubni kamenac) i mekih naslaga (zubni plak). Priprema se radi u stomatološkoj ordinaciji.

Želite prvi saznati o našim posebnim ponudama i akcijama?

Pošaljite upit Nazovite nas +385 1 3733 562 Pošaljite poruku (Whatsapp)
Radno vrijeme: PON - PET: 09 - 20h, VIKEND: po dogovoru